"A bolondok rendszerint a mezei virágokért rajongnak. A mezei virágok a föld vad gondolatai, nyílnak magoktól szeszélyesen összevissza." (Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma)

2017. augusztus 8., kedd

Egy 9 millió éves homokkő-pad Badacsonyörs felett



Mi is az a konglomerátum?  (Gondolom sokan tudják, de aki meg nem, és netán kíváncsi és érdekli a téma, az most ész nélkül kapja le otthoni könyvespolcáról az értelmező szakszótárt, vagy lázasan kapcsolja be számítógépét és üti be a Google keresőjébe. Mindkettő dicséretes dolog.) Ez egy szakszó, szakkifejezés, a különböző eredetű elemek, részek egyesített halmazát jelenti. (Természetesen először én sem tudtam, úgy hogy kénytelen voltam utánajárni). Ezzel a meghatározással a geomorfológia (felszínalaktan) és a geológia, ezen belül a kőzettan általam nagyra becsült és irigyelt szakemberei egyetértenének, de gyorsan hozzátennék, hogy az ő szakterületüknek megfelelően ezt úgy értelmezik, hogy ez egy olyan földtani kőzetréteg, olyan egykori folyami hordalékkavics-réteg, amely a sekélytengeri, leülepedett üledékes homokággyal – mint kötőanyaggal – összekeveredve cementálódott, s amelynek összetétele imigyen törmelékes kőzet illetve cementált kavics. S ez a földtani réteg a Föld kérgén előbukkanva (akár homokkő-pad vagy kibúvás formájában is) csodálatos és bizarr formájú kőhegyeket, sziklamonstrumokat is alkothat.  
   Nos, aki ilyen látványos és lenyűgöző földtani képződményt szeretne látni, nincs más dolga, mint hogy megfogadja a tanácsomat és elmegy Badacsonyörsre, ahol a település feletti hegyoldalban (Örsi-hegy) megláthatja ezeket fantasztikus kavics- és kőhegyeket, melyeket hol homogén, hol vegyes állagú szürke- és vörös homokkő alkot, illetve a mindkét fajta durva szemcsés konglomerátum kőzet. Úgy vélem, hogy az ősidőkben egy folyómeder lehetett, vagy tenger alatti hordalékkúp. A rengeteg 4-6 centis kavics és az akár 10-15 cm-es görgeteg utal erre. Izgalmas és különleges hely. Bár az oda való feljutás nem éppen egyszerű, mert a sziklákhoz semmiféle út, ösvény, csapás nem vezet. Valahogy át kell verekednie magát az ember fiának azon a sűrű, tüskés, bokros, csalános erdősávon, ami elválaszt bennünket ettől a csodától. De megéri. A látvány impozáns és lenyűgöző. De érdemes felkapaszkodni a felső szintekre is, mert a vad és csupasz sziklapárkányokról festői kilátás nyílik a Balatonra és a Tapolcai-medence felé. De aki mégsem kockáztatja meg az oda való feljutást, vagy esetleg nincs módja, lehetősége rá hogy oda elmenjen, azoknak mesélem el kalandomat, hogy mit láttam ott, és néhány fotó bemutatásával megpróbálom láttatni, érzékeltetni ezt a gyönyörű és különleges helyet számukra. (Aki más, ehhez hasonló gigantikus kavicshegyeket, bizarr formájú sziklamonstrumokat szeretne látni, azoknak ajánlom szíves figyelmébe Dobogókő mellett a Thirring-sziklákat a Thirring körút mentén és a Szer-köveket, valamint Dömöstől délre fekvő Vadálló-köveket. Ezeken a helyeken is aztán nézhet nagyot az ember…)
   De vissza a badacsonyörsi kavicsokhoz! Gyorsan hozzáteszem, hogy ezek a sziklák és hegyek akkor lettek ilyenek, amilyenek, amikor a 9-10 millió évvel ezelőtti Pannon őstenger több száz méter magasságig kezdett feltöltődni, és visszahúzódni. A különböző rétegek alkotórészei a nedves, finom homokkő, iszaphomok, hordalékkavics és más kőtörmelékek voltak.  A badacsonyörsi konglomerátum szikla-együttes is a régmúlt idők felszínalakító tevékenységének tanúja; a kőzetsziklák feldarabolódása után és a folyami szállítódás (sodródás) során a hordalékkőzet lekerekített, kisebb nagyobb szemcsékké vált és a sekélytengeri, finom szemcséjű üledékes homokkal keveredve (nedvességtartalmát teljesen elveszítve) cementálódott és szilárd kőzetté vált. Ezeket a kősziklákat láthatjuk most... Az elnevezés, mármint hogy konglomerátum, fontos és meghatározó kitétele még, hogy a szemcseméretnek a 2 milliméter és 20 cm közé kell esnie. Továbbá a szemcsék (kavicsok) alakjának lekerekítettnek kell lennie (nyilván a sodró víz és a tenger hullámainak, hullámveréseinek folytonos, időtlen munkája, valamint az állandó súrlódás következményeként). 








































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése